top of page
Image by Roberto Nickson
  • Aurora

Mikor ember és vámpír együtt nyomoz, avagy Alice Winters – How to Vex a Vampire (Hogyan bosszants fe


Alice Winters kedvenc íróim egyike. Nagyon szeretem a stílusát, ahogyan ír. A történetei viccesek, de valahogy mégis sikeresen bele tudja szőni a komolyságot. Ez a sorozat volt az, amit először olvastam tőle, és onnantól kezdve nem volt megállás.


How to Vex a Vampire (Hogyan bosszants fel egy vámpírt)


Fülszöveg:

Finn

Bejutni a kizárólag vámpírok alkotta nyomozó csoportba, egyszerű volt. Az bizonyult sokkal bonyolultabbnak, hogy kijöjjek ez új társammal, aki egy ősöreg vámpír, és aki azzal fenyeget, hogy felfal. Eddig sosem volt ember tagja a csoportnak, és Marcus – vagy, ahogy én hívom Fogas McFoglakenni – nagyon szerette volna, hogy így is maradjon. Mogorva, indulatos és megfontolt, én viszont jól bánok a szavakkal és tudom, hogy kedvel, akár mennyire esküdözik, hogy az ellenkezője igaz. De amiről még neki sincs semmi fogalma, hogy nem azért csatlakoztam a csapathoz, mert belefáradtam abba, hogy gyilkossági nyomozó legyek. Hanem azért mert valaki üldöz engem. Már így is épp eleget elvettek tőlem, és attól félek, ha nem találok valakit, aki segít megállítani őt, akkor a végén mindet elveszítek. Ő lett volna Marcus, de máris sokkal többet jelent nekem, már képtelen vagyok elképzelni az életem nélküle.


Marcus

Abban a pillanatban amint ez az idegesítő kis ember átlépte az ajtót, tudtam meg kell tőle szabadulnom. Sármos, és szinte mindenki azonnal megkedvelte őt, de nem érti, milyen kockázattal jár, hogy egy ember csatlakozott hozzánk. Ahogy egyre jobban megismertem ezt a makacs férfit, rá kellett jönnöm, talán nem is olyan naiv, mint amilyennek gondoltam. És meglehet, rá van szükségem, hogy megtanuljam, más is van az életben a munkán és a kutyámon kívül. Egy csoport, akiknek feltett szándéka, hogy tönkre tegye az emberek és vámpírok közötti szövetséget, és Finn az egyetlen, aki megmutathatja nekem milyen erős is ez a szövetség, és hogy megéri megvédeni. Ahogy a helyzet egyre komolyabb lesz, be kell ismernem, hogy bármit megtennék Finnért, mert ő az, aki újra fényt hozott az életembe. És ami a legfontosabb ő az ENYÉM.


Egy kicsit a karakterekről:

Finn: Mint a fülszövegben is olvashattátok, Finn gyilkossági nyomozóként dolgozott, de évek óta azzal rágja a főnöke és egyben mentora ( valamint az apja egyik legjobb barátja ) fülét, hogy csatlakozhasson a VRC (Vampire Related Crimes – Vámpírok Által Elkövetett Bűntények Ügyosztálya) – hez. Nem csak a főnöke, de mindenki körülötte kézzel-lábban tiltakozik ez ellen. De amit Finn a fejébe vesz, annak úgy kell lennie. Addig ügyeskedik, míg egy ügyes, vagy inkább jól megkomponált csalással bekerül a csapatba. És mi az, amiért Finn kétségbeesetten csatlakozni akar? Egy olyan titok, amit csak nagyon kevesen tudnak. 16 éves korában Finnt elrabolta egy ismeretlen vámpír, hetekig tartotta fogva és kínozta őt. Ennek mind a mai napig a testén hordozza a nyomait. Tehát a mindig vidám és bohóc viselkedésével igyekszik palástolni a rettegést, ami azóta kíséri. Mert ugyan, kiszabadult de az elrablóját azóta sem sikerült azonosítani és elkapni. Időnként megjelenik, de akkor is csak a jelenlétét érzi Finn, látni nem látja. Ezzel pedig szépen lassan az őrületbe kergeti őt.


Marcus: Hát, hol is kezdjem? Marcus és Finn évek óta ismeri egymást, Marcus legnagyobb bánatára. Ő az a tipikus macsó pasi, aki ha belép egy terembe mindenki felfigyel rá. Ugyan ő ezt annyira nem élvezi. Mint annyiszor kifejti, ő csak a munkáját akarja végezni, ha lehet, nyugalomban. El tudjátok képzelni, mennyire örült neki, mikor a nyakába sózták Finnt? Neki is megvannak a maga kis titkai, amiket nem szeretne, ha bárki tudomást szerezne róluk. Mégis Finnek valahogy sikerült kiszednie belőle mindent, legnagyobb bosszúságára. Maga előtt is tagadni próbálja, hogy már az első találkozásuk alkalmával vonzódik hozzá. Igyekszik tudomást sem venni az idegesítő kis nyikhajról, viszont ha bárki csak egy ujjal is hozzá mer érni az ő idegesítő emberéhez, legyen az vámpír vagy ember, nem számít, rettegjen.


Orin: Finn apja (nem vér szerinti), és egyben az egyik leg hatalmasabb vámpír. Mindent megtenne a fiáért. A poklot járta meg az alatt az idő alatt, amíg Finnt fogva tartották. Ha tehetné, bezárná egy toronyba és senkit nem engedne a közelébe.


Aria: Finn féltestvére. Ő egy dhampir, azaz félig ember félig vámpír. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az apja Orin. Nagyon szoros kötelék fűzi egymáshoz a testvéreket. Gyerekkorukban csak egymásra számíthattak, éppen ezért, akár csak Orin, Aria is féltve óvná Finnt mindentől, ha a testvére hagyná.


Alexei Karsy, Bentley DeGray: Mindketten a VRC tagjai, róluk még nem mesélek bővebben, mert mindkettőjüknek van saját története. Csak annyit, Alexei a kezdetekkor kijelentette Finnek, hogy ő biza megeszi ebédre, és ezt annyira be is tartotta, hogy a történet felénél már a legjobb barátok. Bentleyvel pedig Finn a kezdetektől jóban van.


Egy kicsit bővebben a történetről:

Ebben a világban a vámpírok és az emberek hosszú évek óta egymás mellett élnek. A vámpírokra szigorú szabályok vonatkoznak. És ezen szabályok betartására jött létre a VRC. De mint a legtöbb esetben, itt is a mélyben igen csak kavarognak a két faj között az elfojtott indulatok. Különös bűncselekmények történnek a városban. Békés vámpírok egyszer csak megvadulnak és emberekre támadnak. Ezeket a támadásokat kell kivizsgálnia és felgöngyölítenie Finnek és Marcusnak, valamint a VRC többi tagjának. És milyen szerencséje van a vámpír ügyosztálynak, hogy akaratuk ellenére a nyakukba sóztak egy embert. Valami megőrjíti a vámpírokat, ami csak rájuk hat, de emberekre nem. Egy emberek alkotta csoport, akiknek az a szándéka, hogy bebizonyítsák, a vámpírokat el kell tüntetni a föld színéről. A VRC-nek versenyt kell futnia az idővel, hogy megakadályozzák ezt az új csoportot, hogy végleg elmélyítsék az emberek és vámpírok közötti szakadékot. Mindeközben, Finn-nek a saját démonaival is meg kell küzdenie. Egyre inkább úgy érzi, hogy az, aki elrabolta és megkínozta, megállíthatatlanul újra az életére tör. Nem hagyhatja, hogy elvegyék tőle azt az életet, amit felépített magának. Ehhez pedig Marcusra van szüksége. Erre a mogorva vámpírra, akit nem tud kiverni a fejéből. Kettejük együttműködése kissé nehezen indul, de amint túljutnak, a szívjuk egymás vérét szakaszon, egy igazi ütős párost kapunk. És nem mehetek el a Finn és Marcus között röpködő szikrák mellett sem szó nélkül. Finn a maga kis idétlen stílusában megy non-stop Marcus agyára, aki azt mutatja, ki nem állhatja, viszont belül nagyon is élvezi. Plusz ott van Marcus kutyája Artemus vagy, ahogy Finn hívja Artie. Aki az első találkozásuk után a szívébe fogadja Finnt, Marcus nagy meglepetésére. Tehát Marcus sorsa megpecsételődött, a szívét véglegesen elrabolta egy izgága halandó.


Vélemény:

Imádtam! Az első betűtől az utolsóig. A Finn és Marcus közötti évődést. A párbeszédeket. Néhol a könnyem potyogott, annyira nevettem. Volt olyan ahol a Finn iránt érzett mély fájdalomtól csordult ki a könnyem. A történetet végig kíséri a humoros vonal, még sem megy át komédiába. Sikerült az írónőnek megtalálni az egyensúlyt. Sokan felvetették, hogy insta love, ami Marcus és Finn között kialakult. Ezzel valamilyen szinten egyet értek, de számomra egyáltalán nem volt zavaró. Ami talán egy ici-picit zavart, az Finn kisebbségi érzése a testi fogyatékosságával kapcsolatban. Mert Marcus kifejezhette neki akárhányszor, akármilyen módon, hogy őt nem zavarja, mintha el sem jutott volna Finn-hez az üzenet. De ezt elraktároztam magamban úgy, hogy majd az évek alatt, amit együtt töltenek, Marcus szépen beleveri Finn fejébe. És, hogy ne csak a romantikus vonalat emeljem ki. A nyomozás ebben az első kötetben még épphogy csak elkezdődik ezért az események egészen a könyv végéig viszonylag mérsékelt tempóban haladnak, ahol aztán az egész a képünkbe robban. Ezzel elérve, hogy amint elértünk az utolsó oldalra, rohamtempóban kezdjünk neki a második kötetnek. Ez ugyan csak igaz a másik szálra is, hogy ki lehet az a titokzatos vámpír, aki egyre többszőr jelenik meg és teszi világossá, hogy eljött az ideje befejeznie azt a munkát, amit oly sok évvel ezelőtt elkezdett Finn testén.


Mivel a két kötet egyszerre túl hosszú lett volna, ezért a második kötet ajánlója külön fog felkerülni.

222 views6 comments

Recent Posts

See All
bottom of page