top of page
Image by Roberto Nickson
  • Aurora

Lily Mayne - Monstrous 01 - Soul Eater


Azt hiszem, nem hazudok, ha azt mondom, az írónő 2021 egyik legnagyobb durranásával állt elő. Egy első kötetes/sorozatos író, aki rögtön sokak szívébe lopta be magát történetével. Megszámlálhatatlan alkalommal láttam különböző M/M csoportokban ajánlásokat a könyveiről.


Lily Mayne Angliában él a férjével és cicáival. Sosem gondoltam volna, hogy az általa megálmodott világ és karakterek ekkora sikernek fognak örvendeni.


De lássuk is az említett művet:

Monstrous (Írtózatos) 01 – Soul Eater (Lélekfaló):Fülszöveg:

Húsz évvel ezelőtt szörnyek lepték el a Földet, és ezzel egy új időszámítás vette kezdetét.

Az emberi élet felett a katonaság vette át az irányítást, az emberek zsúfolt és koszos városokban élnek a part mentén. Az Amerikai Egyesült Államok nagyrészét pedig úgy hívják, hogy a Puszta. Egy veszélyes törvényen kívüli hely, tele szörnyekkel, akik magukénak tekintik a kihalt pusztaságot.

Az egyik közülük Wyn a Lélekfaló.

Háromévente feltűnik a semmiből, keresztülhalad az országon. Útja során véletlenszerűen embereket mészárol le. Szárazra szívja őket, míg nem marad más belőlük, mint puszta porhüvely.

Csupán hat hónapja szolgálok a hadseregben, de máris egy olyan csapatban találtam magam, aminek a feladata, hogy megkísérelje őt megállítani és elkapni. És mikor több száz társamat lemészárolta, de engem valamilyen oknál fogva életben hagyott, rá kellett jönnöm, hogy van valami bennem, ami felkeltette az érdeklődését.

De mégis micsoda? Hogy lehetséges, hogy egy huszonhárom éves déli srác, akinek nincs senkije és semmije a világon, képes volt felkelteni a figyelmét egy halálos szörnyetegnek, akinek szarvai, fekete ujjbegyei vannak, és arcát kabátjának csukjája rejti el?


A történet:

Engem szinte az első oldaltól beszippantott a könyv. Tetszett ez az disztópikus környezet. Az, hogy már a legelső laptól nem rejti el azt, lehet itt vannak a szörnyek de nem feltétlen ők a legrosszabbak, ami történhet veled. Egy nagyszabású katonai akció során ismerhetjük meg Danny-t, aki miután elvesztette édesanyját, nem lévén más választása, csatlakozik a katonasághoz. Egyáltalán nincs oda azért, hogy őt és még több száz társát csalinak használják, hogy elkapják a jelenlegi ismert világ legveszélyesebb sorozatgyilkosát. Ha tehette volna, elfut az ellenkező irányba. Ahogy éppen ezen gondolkozik, megjelenik a könyv másik főszereplője, Wyn. Innen pedig az események rohamtempóra váltanak. Danny egyszer csak egyedüli túlélőként találja magát a csatatéren. Már felkészül, hogy itt a vég és ekkor képszakadás, és a saját ágyán tér magához. Természetesen nem telik sok időbe, hogy rájöjjön, nem a vak szerencsének köszönheti és nem is a többi katonának, hogy életben van. Wyn valamiért életben hagyta, valamiért hagyta magát elfogni (természetesen a felettesei azt hiszik, hogy ez mind az ő érdemük, és mekkorát tévednek). Danny-nek új feladata lesz, szedjen ki mindent az alanyból, mert különben sokkal rosszabb sorsa lehet, mint a halál. Wyn úgy tűnik, készségesen válaszolgat Danny kérdéseire, de közben érezhető, hogy valami készül a háttérben. Nem is kell sokat várni arra, hogy Wyn megelégelje a játszadozást és egyszerűen elrabolja Dannyt a bázisról. És innen kezdetét veszi kettejük utazása, ahol Danny-nek szembesülnie kell azzal, nem minden szörny gonosz, és nem minden ember jó. Wyn nem találomra öldököl, és igen csak nyomós indoka van arra, mit miért is tesz. Közben egyre jobban megismerik egymást, és Danny egyszer csak azon kapja magát, hogy többet érez Wyn iránt, mint puszta barátság. Útjuk során megismerjük Wyn egyik legrégebbi barátját Edint, akivel a második kötetben közelebbről is megismerkedünk majd.


Kicsit a karakterekről:


Danny: Nagyon tetszett, hogy nem egy tökéletes katonát kaptunk, hanem egy rettegő, az életét féltő fiút. Már az elején érezhető volt, hogy Danny nem teljesen ért egyet a felettesei módszerével. És amikor választhat, hogy visszamegy a katonaságba, vagy Wyn-nel tart, akkor inkább az ismeretlent választja. Nem mondanám, hogy könnyen indul a közös kaland, Danny nem tud túllépni azon, hogy Wyn ártatlan embereket öl. Ez egészen addig tart, míg rá nem jön az igazságra, és meg nem érti a másiknak a küldetését. Viszont azon, hogy nem emberi lény az, aki elrabolja a szívét, egészen könnyen túlteszi magát. Szerettem Danny személyiségét, hogy a világ, amiben felnőtt, minden kegyetlensége ellenére ő emberséges maradt. A feltétel nélküli szeretet, amivel Wyn felé fordul, nem számít semmi, míg vele lehet.


Wyn: Szótlan, morc és teljes mértékben érdektelen a világ felé. Csak teszi a dolgát, amire teremtetett. Mégis, amikor először meglát egy rettegő katonát, valami megmozdul benne. Ezért is hagyja, hogy elfogják, majd megkínozzák. Magának akarja az ismeretlen katonát. Nem számít, ha ezért ideiglenesen el kell viselnie egy kis kellemetlenséget. Még sosem érzett ilyet senki iránt, hosszú évszázados létezése során. Az emberiség teljesen hidegen hagyja, kivéve azt az egyet. Őt viszont mindennél jobban meg akarja ismerni és maga mellett tartani. Nagyon szerettem Wyn kettősségét. A minden iránt érdektelen, kicsit talán már bele is fáradt a létezésbe, és a védelmező, akit szeret, azért a lehetetlen is vállaló, érző lényt. Nagyon jókat nevettem, mennyire próbálkozik megérteni az emberi lélektant és szükségelteket. És amikor kiderül, hogy miért is teszi azt, amit tesz, Danny pedig megkérdezi, miért nem mondta el senkinek, annyit válaszol, mert nem tartotta fontosnak.


Vélemény:

Én csak ajánlani tudom mindenkinek. Igaz, hogy sokaknak talán kívül esik a komfort zónáján, de megéri adni neki egy esélyt. A könyvben igen sok explicit jelent is van, és mivel az egyik résztvevő nem ember, ezért nem a szokványos szexjeleneteket kapjuk. Viszont nem kell semmi extrémtől tartani azokban az esetekben sem. Ahogy haladunk az olvasással, felmerülhet bennünk, hogy egy egyszerű romantikus történetet kapunk egy kis csavarral. De ez ne tévesszen meg senkit, az utolsó negyedében a könyvnek az írónő egy egész vödör jeges vizet önt a nyakunkba azzal a felkiáltással, hogy meg azt, ahogy ti elképzeltétek! Ezt ti sem gondoltátok komolyan. Véleményem szerint Danny és Wyn nagyon jól működtek együtt. A párbeszédek a kissé döcögősek kapcsolatuk indulásakor. De aztán fokozatosan megnyílnak egymásnak. Wyn, ahogy megtanulja kifejezni az érzelmeit a másik felé. Danny pedig ahogy megtanulja elfogadni azt, nem minden fehér és fekete. A könyv fő negatív szereplőjét is megemlíteném, milyen vicces, hogy azt gondolnánk, majd egy szörny lesz az. De ki kell ábrándítanom mindenkit, mert egy ember az, aki még egy született szörnynél is képes rosszabb lenni. Hamish Danny korábbi parancsnoka. Akinek csak azért kellett Wyn, hogy használni tudja, hogy fegyvert csinálhasson belőle. Majdnem sikerül neki Dannyt teljesen összetörnie. Nem csak lelkileg, de testileg is. Ez pedig Wyn-t teszi majdnem tönkre. A könyv utolsó részében ezért inkább azon van a hangsúly, hogy Wyn és Danny megküzdenek a démonaikkal, hogy újra egymásra találhassanak.


Fontos megemlítenem, hogy a könyv jelenleg átdolgozás alatt áll, mivel rövidebb lett a második és a megjelenés elött álló harmadik kötetnél. Ezért az írónő úgy döntött, kiegészíti még plusz jelenetekkel, valamint kijavítja azokat a hibákat, amikre az olvasók hívták fel a figyelmét. Ezért ha kedvet kaptatok elolvasni, az szerintem mindenképp várjatok vele még egy kicsit, mielőtt neki kezdetek a történetnek.

298 views4 comments

Recent Posts

See All
bottom of page