top of page
Image by Roberto Nickson
  • Aurora

2021 évvégi booktag

Eltelt egy újabb év, és gondoltam megosztom veletek, hogy melyek azok a könyvek és sorozatok (többségében sorozatok), amik valamilyen módon hatással voltak rám.


1, A legjobb könyv, amit idén olvastál

Alice Winters – Demon Magic sorozata. Szerintem, aki olvasott tőlem könyv ajánlót, azoknak már feltűnt, hogy nagyon szeretem a paranormális témában íródott könyveket. Éppen ezért is esett erre a sorozatra a választásom, plusz eddig még sehol nem írtam róla. Alice Winters az egyik kedvenc íróm, mondhatni, ami megjelenik tőle az élből az olvasási listámon szokott landolni. Nem volt ez másképp ezzel a duloógiával sem. Adott egy varázsló, aki egy évszázadokkal korábbi alku kapcsán, szinte még gyerekként, magához láncolt egy démont. Miles (varázsló) immár a jelenben egy kávézót működtet termeszét feletti lények és hétköznapi emberek számára. Nem szokta nagydobra verni varázslói mivoltát és főleg nem azt, hogy kicsit öregebb mint az átlag. Havoc (démon) pedig éli a szokásos démoni mindennapjait. Csak azt nem viszi az ágyába… miket beszélek, mindenkit oda visz kivéve Milest. Aki hiába menthetetlenül és fülig szerelmes Havocba szerintem már a kezdetektől, rendületlenül ellenáll a csábításnak. Havoc pedig túlságosan vak arra nézve, mit is érez a „gazdája” iránt. Egészen addig, amíg Miles és Havoc legnagyobb ellensége vissza nem tér a sírból. A történet maga tele van viccesebbnél viccesebb jelenetekkel, Havoc és Miles csipkelődései a kedvenc részeim, de a humoron kívül az írónőtől megszokottan a szívet tépően szomorú részekből sincsen hiány.


2. Kedvenc újraolvasás.

Tal Bauer – The Executive Office sorozata. Tal Bauer – róla már írtam korábban – az egyik legjobb író, akitől valaha is olvastam. És ez az a sorozat, ami számomra a legek legje. Nincs olya év, hogy minimum egyszer, de leginkább kétszer ne olvasnám el. A sorozat az USA frissen megválasztott elnökének és az elnök védelmével megbízott titkosszolgálat ügynökének a kapcsolatáról szól. Jack (elnök) évek óta gyászolja feleségét, soha eszébe nem jutott semmiféle romantikus kapcsolat, plusz százszázalékban heterónak tartja magát. Barátságos, nyitott az emberek felé, éppen ez a nyitottság az, ami arra ösztönözi, hogy jobban megismerje a védelmére kirendelt mogorva ügynököt. Ethan (ügynök) pedig minden erejével azon van, hogy a kettejük közötti kapcsolat ne legyen több szimpla munka kapcsolatnál. Elmondhatom ez már az első találkozásuk alkalmával, veszett ügy volt. Tehát a kezdeti barátság szép lassan átalakul valami sokkal többé. Ethan, aki nyíltam vállalja homoszexualitását, eléggé gyorsan rájön, mi is a helyzet. Jack, na, ő egy más tészta. Nagyon kis vak ebből a szempontból, viszont amikor végre szembesül az érzéseivel, onnantól kezdve nem létezik más számára Ethan-on kívül. Ugyan itt most a romantikus szálat emeltem ki, de ne tévesszen meg senkit, ugyanis ez a sorozat a legjobb politikai krimi/thriller között van számon tartva. És ha már politika, szintén nem kell megijedni, mert egyáltalán nem száraz, hanem izgalmas, az események csak úgy sodorják magukkal az olvasót.


3. Legjobb folytatás idén.

S.E Harmon – The Formicary sorozata. Ugyan egy 2021-es sorozat, de szerintem ez volt az egyik olyan, aminek nagyon vártam a folytatását. Szintén egy duológia. Christian Cross egy majdnem végzetes fejlövés után, az összes emlékét elvesztve ébred fel egy kórházi ágyon. Nem emlékszik sem a nevére sem a múltjára kivéve egy személyre, a barátjára Graysonra. Hiába veszítette el az összes emlékét, mégis tudja, hogy valami nincs rendben. És ezt tudják a rendőrök és az a titokzatos férfi is, aki magát Christian aktuális párjának kiadva jelenik meg a kórházban. Grayson bevallja Christiannak, hogy Christian évekkel ezelőtt elhagyta őt, és az óta ő is tovább lépett. De akkor Christian miért erezi még mindig a legmélyebb szerelmet Grayson iránt? És miért van olyan érzése, hogy azelőtt a bizonyos lövés elött valami nagyon, nagy bajba keveredett. Miért vannak a testében olyan implantátumok, amikkel emberfeletti dolgokra képes. És a legfontosabb miért van egy komplett fegyver arzenál a Graysonnal közös házuk egyik rejtett szobájában? Kicsoda Christian Cross valójában? Egy nagyon izgalmas, krimi scifi elemekkel megtűzdelve. Sosem szerettem az olyan történeteket, amiben az amnézia az egyik fő szál. Ez a történet még sem hagyott nyugodni, és nem bántam meg egy percre sem, hogy úgy döntöttem, elolvasom.


4. A legjobb író idén.

Lily Mayne. Egy frissen, 2021-ben debütált angol írónő. Akinek köszönhetően ráfüggtem a szörnyekre. Igen szörnyek. az ő jövőben játszódó világában, a Földet elárasztották a „szörnyek” egy másik dimenzióból. És igen itt ember/nem ember párok vannak. De az összes szörny humanoid megjelenésű. Nagyon szeretem, ahogy azírónő felépítette a világát és azt, ahogy bepillantást nyerhetünk egy teljesen más civilizációba.


5. Legjobb férfi főszereplő.

Nyr – S.A. Locryn Éjfekete. Egy megsebzett lélek, aki azt hiszi nem érdemes a szeretetre. De legfőképpen őt senki sem szeretheti igaz szerelemmel. Nyr karakterét, már a kezdetekkor nagyon megkedveltem, és ahogy egyre jobban megismertem, úgy foglalta el végső helyét, a szívemben.


Arthur – T.J. Klune – Ház Az Égszínkék Tengernél. Aki még esetleg nem olvasta ezt a könyvet, annak csak ajánlani tudom. Arthur annak az árvaháznak a vezetője, ahol csupa különleges gyermek nevelkedik. Egykor maga Arthur is ott nevelkedett. Rengeteg fájdalmat hordoz magában, de mindent megtesz, ami az erejéből kitelik, hogy megvédje a gondjaira bízott gyerekeket.


6. A legjobb férfi mellékszereplő.

Mivel nem tudok választani itt egyből kettő plusz egy ráadás mellékszereplőt fogok felsorolni.


Nick a fentebb említett The Formacy sorozatból. Ő Christian legjobb és talán az egyetlen barátja. Igazi kis számítógépes kocka. Ezen kívül imádja szivatni Christiant, valamint kellőképpen dühös rá, mert képes volt lelövetni magát és még el is felejtette őt. De a világ végére is képes elmenni, ha a barátjáról van szó.


Adrian - S.A. Locryn Edinburgh Kék Fényeiből. Adrian a könyv egyik főszereplőjének, Davisnek a legjobb barátja. Ő az a barát, akit ha felhívsz az éjszaka kellős közepén, hogy baj van, akkor annyit kérdez hova vigyem az ásót. Valamint ő az, aki miatt Davis a vele történtek után nem adta fel az életet.


És a ráadás, aki ugyan nem élőlény, de férfiként jelent meg a történetben. Még pedig egy zuhany, igen jól olvastátok a zuhany, aki a Kevin névre hallgat. A.M. Rose – Daydream Colorado sorozatának előnovellájában szerepel. Tehát Kevin a zuhany, akivel szépen kell viselkedni, mert ha nem, akkor a reggeli fürdés igen csak hidegre fog sikerülni. A történet tömören: egy hétköznapi szerelő egy olyan kisvárosban kap munkát, ami átsző a mágia. Az ottlakók mindent elkövetnek, hogy hétköznapi embereknek tűnjenek, csak ezt elfelejtették megmondani a használati tárgyaiknak.


7. legjobb női főszereplő.

Na, ez okozott egy kis fejtörést, mert nagyon kevés könyvet olvasok, aminek női főszereplője van. De végül találtam.

Penelope Featherington – Julia Quinn Mr. Bridgerton Csábítása. Az egész sorozatból Penelope volt mindig is a kedvencem. A vénkisasszony, aki úgy dönt, maga veszi kezébe a sorsát és a tollát. Tetszett ahogy végig nézhettem, hogyan alakult a jelleme mire megkapta a saját történetét és főszerepét.8. Legjobb női mellékszereplő.

Clara – Jaclyn Osborn Sons of the Fallen sorozat. Egy tűzről pattant boszorkány, aki nem fél kimondani a véleményét és rendre utasítani egy csapat ijesztő nefilimet. Kell ennél több?


Nat – S.A. Locryn Edinburgh Kék Fényei. Nat a vadóc mentőslány, aki Dennis legjobb barátja lesz. Néha kicsit túlpörög és legszívesebben lecsapná az ember, de azt is csupa szeretettel.

9. A legrosszabb könyv, amit idén olvastál.

Jennifer Cody – Bishop to Knight One. Itt nem azt mondom, hogy rossz inkább csak nem jó időben olvastam. Maga a történet nagyon érdekes, ez is egy paranormális történet. Itt mitológiai lények a főszereplők. A történet maga jó, csak egy kicsit lassú. A karakterek szerethetőek, de mégsem tudtam úgy megbarátkozni velük, mint a fentebb említett könyvek szereplőinek bármelyikével. Egyszer talán kap majd még egy esélyt.

423 views5 comments

Recent Posts

See All
bottom of page